Χορτόπιτα

της Αγγελικής Πασχίδη – Βαταβάλη

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
:
½ κ. περίπου αλεύρι,
½ ποτήρι λάδι,
1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι

για τη γέμιση:
διάφορα χόρτα, μυρωδικά,
1 ποτήρι λάδι,
½ κ. τυρί φέτα,
3 αυγά,
λίγη ρίγανη

Χορτόπιτα με άγρια χόρτα γλυκά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαζεύουμε διάφορα χόρτα τα οποία δεν είναι πικρά, όπως παζά, μπαλάσες, σπανάκι, πράσο (π.χ. δε χρησιμοποιούμε ραδίκια). Προσθέτουμε και μυρωδικά, όπως μαϊντανό άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι. Πλένουμε τα χόρτα αποβραδίς, για να στραγγίξουν τα νερά. Τα ψιλοκόβουμε μαζί με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε σε μπολ μαζί με το λάδι, τη φέτα, τα αυγά και τη ρίγανη. Φτιάχνουμε ζυμάρι με 1 ποτήρι νερό, ½ ποτήρι λάδι, λίγο αλάτι και αλεύρι, όσο πάρει, περίπου ½ κιλό, το χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε 6 φύλλα. Στρώνουμε τα 4 φύλλα κάτω, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα.

Προθερμαίνουμε για 10′ το φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο βαθμούς. Όταν η πίτα αρχίσει να ροδίζει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο, για να μην καεί.

ΚΡΕΑΣΟΠΙΤΑ

της Αλεξάνδρας Δρόλια

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά γίδα 
5 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Μισό κιλό ρύζι νυχάκι, 2-½ ποτήρια
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένες χυλοπίτες
1 ποτήρι λάδι
5 φύλλα που ζυμώνουμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια έπειτα το κρέας αφού το έχουμε κόψει σε μερίδες, για να νοστιμίσει.
Ρίχνουμε το αλάτι και πιπέρι και μπόλικο ζεστό νερό να βράσει η γίδα μας.

Όταν είναι έτοιμο το κρέας το βγάζουμε σε μια πιατέλα και μετράμε το ζουμί για να ρίξουμε το ρύζι να πάρει λίγο βράσει για να μην μας χαλάσουν τα φύλλα όταν το ρίξουμε ζεστό.

Ανοίγουμε 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί λαδώνοντας τα.

Ψήνουμε και ένα, για να μπει πάνω από τα 4, για να μην μας τα λασπώσει -όταν θα ρίξουμε το ρύζι που θα έχει λίγο ζουμάκι- και γύρω-γύρω στρώνουμε το κρέας για να φτιάξουμε τον κρόθο της πίτας. Τρίβουμε πάνω από το ρύζι λίγες χυλοπίτες και λίγο έξτρα λαδάκι.


Τα σπάργανα του Χριστού

– το γλύκισμα των Χριστουγέννων


ΥΛΙΚΑ
αλεύρι
καρύδια
ζάχαρη
κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα, φτιάχνουμε ένα κουρκούτι (παχύρευστο χυλό), ανακατεύοντας αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και χλιαρό νερό, αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

Πάνω σε πυρωμένη πέτρα (πλάκα) και μέσα στο τζάκι ή σε «σιάρτι» (αντικολλητικό τηγάνι) με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το χυλό και το απλώνουμε ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση, όπως κάνουμε με τις κρέπες.

Ψήνουμε μέχρι να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά και να ροδίσει απαλά. Γυρίζουμε την τηγανίτα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.

Αφού κρυώσουν, σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση τηγανίτες και πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα καρύδια, ζάχαρη και κανέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε το επιθυμητό πάχος ( 3-4 στρώσεις).

Κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ζεματιστό σιρόπι (νερό και ζάχαρη) που έχουμε ήδη βράσει.


ΣΟΥΜΠΕΚΙ

Παραδοσιακό γλύκισμα του τόπου μας,
όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας στο χωριό.

Συνόδευε το βοσκό στα βουνά και το τσιπουράκι στο σπίτι.

ΥΛΙΚΑ

  • μούστος
  • στάχτη από ξύλο
  • αλεύρι
  • καρύδια
  • χοντρή κλωστή

Η διαδικασία για να φτιάξουμε αυτό το γλύκισμα χωρίζεται σε τρία μερη
Κόψιμο του μούστου
Ετοιμασία της μουσταλευριάς
“Βάφτισμα” των καρυδιών για να γίνει το σουμπέκι (ή ζουμπέκι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο και σε ένα πουγκάκι μέσα τη στάχτη βράζουμε το μείγμα μας για αρκετές ώρες μέχρι που να μη βγαίνει άλλος αφρός. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κόψιμο του μούστου. Μετά από αυτό σουρώνουμε τον μούστο μέχρι να φύγουν όλα τα κατακάθια της στάχτης και συνεχίζουμε τη δεύτερη διαδικασία, τη μουσταλευριά.

Για τη μουσταλευριά:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τον 3 ποτήρια μούστο μαζί με 1 ποτήρι αλεύρι κοσκινισμένο το βράζουμε αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει στην κατσαρόλα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Περνάμε στην κλωστή τα καρύδια για να είναι και αυτά έτοιμα για το τελικό μας στάδιο.

Πρώτα πέρνουμε την κλωστή με τα καρυδιά και την βουτάμε μέσα στη μουσταλευριά. Τα αφήνουμε το πολύ 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε. Τα κρεμάμε και συνεχίζουμε στα υπόλοιπα που έχουμε ήδη φτιάξει.

Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν, για 2-3 ώρες και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία από την αρχή αλλά πάντα το μείγμα της μουσταλευριάς να είναι χλιαρό τα ξαναπερνάμε όλα και τελειώνουμε.
Αν το θέλουμε με περισσότερη εξωτερική επικάλυψη επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.


ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ

Τηγανισμένες με ελαιόλαδο φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε “χτυπημένα” αυγά, πασπαλισμένες με ζάχαρη ή μέλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κανέλλα.
Ο συνδιασμός του νόστιμου χωριάτικου αυγού, του ζυμωτού ψωμιού και της ζάχαρης δημιουργούν ένα νόστιμο και θρεπτικό κολατσιό για όλες τις ώρες, στην τάβλα ή στο χωράφι.

* Εναλλακτικά, αντί για ζάχαρη, μπορούμε να τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί.


ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Είδος κολατσιού

Σε μια υφασμάτινη πετσέτα τοποθετούμε τρίμματα (βρεγμένου με νερό) ψωμιού και τυριού (φέτας). Στίβοντας και πιέζοντας την πετσέτα  δημιουργείται μια μπαλίτσα με συμπιεσμένα τα υλικά μας, ώστε να μεταφέρονται εύκολα στην τσέπη κατά τις μακρινές διαδρομές όπου τα χέρια έπρεπε να είναι ελεύθερα για άλλες χρήσεις.


Add comment