Το βουνό μας

Με υψηλότερη κορυφή την “Καραβαμιά”,
σε υψόμετρο 1.329 μέτρα

ΟΚασιδιάρης ή Κασσιδιάρης του νομού Ιωαννίνων αποτελεί τμήμα μιας οροσειράς που ξεκινά από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα και κινείται με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ, περιλαμβάνοντας τα όρη Μακρύκαμπο, Κασιδιάρη, Κουρέντων και Τόμαρο. Στα ανατολικά του απλώνεται η κοιλάδα του Καλαμά, ενώ δυτικά συνδέεται με τα Όρη Τσαμαντά.

Theasis
Θέα από την κορφή του Κασιδιάρη

Μολονότι στην κυριολεξία το όνομά του σημαίνει φαλακρός, σχεδόν ολόκληρος είναι καλυμμένος από φυσική βλάστηση. Στην πραγματικότητα παλαιά το βουνό έφερε το σλαβικό όνομα «Σιούτιστα» (κατσίκα χωρίς κέρατα), ενώ Κασιδιάρης αποκαλείτο μόνο μία από τις υψηλότερες κορυφές του, που πράγματι ήταν γυμνή από δέντρα και θάμνους και ήταν γνωστή για τσάι που φυόταν εκεί. Όμως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο επιβλήθηκε η ονομασία της συγκεκριμένης κορυφής για ολόκληρο το όρος.

Ο Κασιδιάρης είναι ένα δασωμένο βουνό, με πολλά και πυκνά δάση από θάμνους και μεγάλα δέντρα.

Προπολεμικά, και λίγο αργότερα, όταν οι άνθρωποι ξύλευαν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες τους, το δάσος είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή, την οποία επέτεινε περισσότερο η διάβρωση του εδάφους από το νερό των συχνών και δυνατών βροχών. Σχηματίστηκαν έτσι λάκκοι και χείμαρροι, που κάθε χειμώνα δημιουργούσαν κατολισθήσεις πετρωμάτων, τα οποίο και σκέπαζαν μεγάλες εκτάσεις. Πριν καταστραφούν τα δάση στον Κασιδιάρη, υπήρχαν πολύ περισσότερες πηγές. Οι πηγές αυτές χάθηκαν εξαιτίας της απογύμνωσης του Κασιδιάρη καθώς και μιας μεγάλης καθίζησης και κατολίσθησης, που έγινε στους ανατολικούς πρόποδες του Σώσινου. Μερικές πηγές μετατοπίστηκαν.

Μετά το 1950, που τα χωριά αραίωσαν και η άγρια και αλόγιστη ξύλευση ελαττώθηκε πολύ, ο Κασιδιάρης άρχισε πάλι να πυκνώνει σε βλάστηση και να επανέρχεται στην προηγούμενη κατάστασή του.

Οι κλιματολογικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες στο βουνό είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και για τη ζωή του ανθρώπου. Ο Κασιδιάρης έχει άφθονα νερά, τα οποία δεν πηγάζουν μόνο από τους πρόποδες και τις πλαγιές του αλλά και από σημεία που φτάνουν τα 900 μέτρα υψόμετρο. Το σώμα του Κασιδιάρη αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία είναι σταθερά.

Kassidiaris_vouno(34)
Ο Κασιδιάρης από το Βουτσαρά,
26 Οκτωβρίου 2018

Μια άλλη χάρη του είναι τα όμορφα μικρά οροπέδια, με καλές βοσκές και καλλιεργήσιμο έδαφος. Όσο για τους λάτρεις του κυνηγιού, ο Κασιδιάρης παλιότερα, ήταν παράδεισος. Τώρα τα θηράματα όλο και λιγοστεύουν.

Οι “Όψεις του Κασιδιάρη” προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του φυσιολάτρη Κουρεντιώτη Γιάννη Μήτση. Τον ευχαριστούμε.

Ο Κασιδιάρης το 2011, επιλέχθηκε από ιδιωτικές εταιρίες (από την εταιρία «Ελλάκτωρ», μετά τη συγχώνευσή της με την «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος») για να φιλοξενήσει Αιολικό Πάρκο με 28 ανεμογεννήτριες, συνολικής έκτασης 4,500 στρεμμάτων. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020. Το πάρκο βρίσκεται στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας που λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη από τους ιδιώτες επενδυτές.

Γεωγραφία – Γεωλογία

Οι κλαστικές εμφανίσεις του φλύσχη της Ιονίου Ζώνης (Ανώτερο Ηώκαινο – Ακουιντάνιο, 35-20 εκατομμύρια χρόνια) είναι χαρακτηριστικές. Αποτελείται από εναλλαγές αργιλικών και ψαμμιτικών στρώσεων, ενώ κατά τόπους παρεμβάλονται κροκαλοπαγή.

Διαβάστε για την κλαστική ακολουθία του Πινδικού Φλύσχη που καλύπτει ένα στρωματογραφικό εύρος από το Παλαιόκαινο έως και το Ολιγόκαινο.

Κάλυμμα Πίνδου, Στρωματογραφία κ.α.


Ενδιαφέρουσα για την γεωλογία της Ηπείρου είναι η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Αρχαιολόγου Αθανάσιου Τσιρογιάννη, για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία», του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Οι επιφανειακές έρευνες στην Ήπειρο και η συνεισφορά τους στα Παλαιολιθικά δεδομένα της Βορειοδυτικής Ηπειρωτικής Ελλάδας

Τα αιολικά πάρκα –
Κασιδιάρης I & II / ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τα αιολικά πάρκα Κασιδιάρης I & II, ισχύος 50,0 MW & 39,6 MW αντίστοιχα, είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στο όρος Κασιδιάρης, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας του Νομού Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, τον Μάρτιο του 2023, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση των αιολικών στον Κασιδιάρη.

Οι δύο νέοι αιολικοί σταθμοί θα προστεθούν στα υπάρχοντα αιολικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα έργα θα αναπτυχθούν στις θέσεις «Αγραχλαδιά» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά και Λάβδανης και «Καραβαμιά-Έλατος» των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Καλαμά, Ευρυμενών, Λάβδανης & Μολοσσών.

Όπως προβλέπεται στον Κασιδιάρη θα τοποθετηθούν άλλες πέντε ανεμογεννήτριες ενώ θα γίνουν και όλα τα συνοδά έργα.

Πηγή: www.epiruspost.gr