«Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Κρετσουνίστης Ηπείρου»

Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης στα χρόνια της τουρκοκρατίας και οι αναστατώσεις από τους πολέμους, καθώς και ο μικρός κλήρος γης ανάγκασαν πολλούς κατοίκους του χωριού από τα μέσα του 19ου αι. να πάρουν το σκληρό δρόμο της ξενιτιάς για άλλες πιο πρόσφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά και της υδρογείου.Από την ξενιτειά πάντα νοσταλγούσαν τον τόπο που γεννήθηκαν. Δεν έπαψαν ποτέ να θυμούνται τη γενέτειρα και να την βοηθούν πραγματοποιώντας από το υστέρημά τους έργα για την πρόοδό της.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες στις 28 Σεπτεμβρίου 1901
ιδρύθηκε στον Πειραιά
η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Κρετσουνίστης Ηπείρου»,
με κύριο στόχο την καλή λειτουργία των σχολείων του χωριού.

Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ή Παπαγιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας ο Αριστοτέλης Πασχίδης, Ταμίας ο Ιωάννης Πασχίδης, σύμβουλοι οι Θεοχάρης Γ. Κακαϊδής, Βασίλειος Δ. Λέντζος, Παναγιώτης Πασχίδης, Νικόλαος Τόλης και εκτός έδρας σύμβουλοι και αντιπρόσωποι της περιφέρειας Αιγίου ο Πανταζής Αναγνωστόπουλος, της Αιγύπτου ο Γεώργιος Λάππας, της Κομοτηνής ο Ιωάννης Στεργίου και της ΄Αρτας ο Απόστολος Αλεξίου.

Ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας Δεσποτικού,
Αριστοτέλης Πασχίδης με τη σύζυγό του Βασιλική Ζώτου.

Ακολούθως μέχρι το 1980 διετέλεσαν κατά σειρά πρόεδροι οι Ιωάννης Κ. Πασχίδης , Νικόλαος Πασχίδης, Θεοχάρης Γ. Κακαϊδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Νικόλαος Τόλης, Γεώργιος Β. Λέντζος, Δημήτριος Ι. Ζώτος, Δημήτριος Λ. Κακαϊδής, Χαρίλαος Πασχίδης, Δημήτριος Ι. Πασχίδης, Γεώργιος Βέλλης, Ιωάννης Πετσανάς, Πέτρος Φίλης και Αναστάσιος Ανδρέου.

Το 1971 η έδρα της Αδελφότητας Δεσποτικού
μεταφέρεται από τον Πειραιά στην Αθήνα.

Από το 1980 και έπειτα διετέλεσαν πρόεδροι οι Νικόλαος Τρύφ. Κακαϊδής, Νικόλαος Γ. Τόλης, Γεώργιος Π. Ξάνθης, Χρίστος Καξήρας, Ν. Τ. Κακαϊδής, Νίκος Κολομβούνης, Μαρίνος Δρακόπουλος, Γεώργιος Κολίσης, Χρίστος Καξήρας, Πανωραία Διαμάντη-Καζιξή, Ευάγγελος Κουνάβης, Νικόλαος Τ. Κακαϊδής, Μένια Βαζούκη και Πόπη Κακαϊδή.
Τα Δ.Σ. των τελευταίων χρόνων πλαισίωναν άξιοι συμπατριώτες, όπως ο έφορος γραφείων Σπύρος Μπάγιας, ο ταμίας Μηνάς Κουτσόπουλος και οι σύμβουλοι Βασίλης Ντίνης, Όλγα Διαμάντη-Συρίγου και Βούλα Αλεξίου.

Το 1984 ο αείμνηστος ευεργέτης Παύλος Μακόπουλος δώρισε
στην Αδελφότητα Δεσποτικού γραφεία για τη στέγασή της
στην οδό Ζήνωνος 7-9.

Εκεί συνεδριάζει και η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος «Έλλης Πασχίδη» με Πρόεδρο τον Γιώργο Πασχίδη.

Aπό το 2016 η διοίκηση της Αδελφότητας πέρασε στα χέρια νέων πέμπτης γενιάς.

Στόχος τους η ενίσχυση δεσμών φιλίας, συγγένειας, εντοπιότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου και να συνεχίσουν την πλούσια παράδοση του χωριού.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούν ετήσια χοροεσπερίδα, Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, οργανωμένες επισκέψεις στο Δεσποτικό, εκδρομές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εκδίδουν το Ετήσιο Ημερολόγιο και την εφημερίδα «Η Φωνή του Δεσποτικού», ενώ παράλληλα δρομολογούν νέους σύγχρονους τρόπους ηλεκτρονικής επικοινωνίας.