Συνέντευξη

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΠΕΗ

• Ποια είναι η σχέση σας με το Δεσποτικό;
Γεννήθηκα στο Δεσποτικό Ιωαννίνων. Πατέρας μου ήταν ο Δημήτριος Μπέης  και μητέρα μου η Ελένη Χούσου – Μπέη.
Είμαι το όγδοο παιδί τους και αισθάνομαι πολύ τυχερή και ευλογημένη που είχα αυτούς τους υπέροχους γονείς, οι οποίοι με δίδαξαν αξίες, αρετές και ποιότητες, που με ακολουθούν στην ζωή μου, μέχρι σήμερα και πιστεύω όσο θα ζω! Τους ευγνωμονώ και τους ευχαριστώ!

Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στο χωριό, με σκληρή δουλειά και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αλλά και με πολύ όμορφες στιγμές γεμάτες φυσική ομορφιά. Θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί, στον κάμπο του χωριού, να είμαι πάνω στις μηλιές και να τρώω μήλα ενώ κάτω από τις μηλιές έρεε το ρυάκι, με πεντακάθαρο νερό, γεμάτο με πολύχρωμες πέτρες που τις ονομάζα διαμάντια.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει, θέλοντας να αποτυπώσει τα όμορφα τοπία του χωριού μου στο χαρτί αλλά και τα πρόσωπα των ανθρώπων που κυριαρχούσαν στο παιδικό μυαλό μου, ήδη από την ηλικία των εξι ετών!

Όλα αυτά που έζησα, τα όμορφα αλλά και τα άσχημα, με βοήθησαν να μην το βάλω κάτω στην ζωή μου, να κρατάω τις ομορφιές σαν φυλαχτό στην μνήμη μου, αφήνοντας πίσω μου οτιδήποτε άσχημο!

• Ποιούς θεωρείτε σημαντικούς σταθμούς της ζωής σας;
Ο πρώτος σταθμός της ζωής μου ήταν η μεγάλη αλλαγή από το χωριό στην πόλη, την Αθήνα, ο γάμος μου με τον κοντοχωριανό μου Αετοπετρίτη Βασίλη Παππά και ο σημαντικότερος σταθμός όλων, η γέννηση της κόρης μου Ανθής, που έδωσε μεγαλύτερο νόημα στη ζωή μου και δύναμη να ανταπεξέρχομαι στις δύσκολες περιόδους!

• Πείτε μας δυο λόγια για το επάγγελμά σας και τι σας ώθησε σε αυτό;
Η σταδιοδρομία μου αφορά δύο τομείς. Τον τομέα του μάρκετινγκ και τον καλλιτεχνικό τομέα, στον οποίο με ώθησε η ανάγκη μου να προσφέρω στον εαυτό μου αλλά και στην κοινωνία και, εντέλει με απορρόφησε ολοκληρωτικά.
Η επιτυχία μου, σαν Διευθύντρια Marketing, στον τηλεοπτικό σταθμό TV Creta, στο Ηράκλειο Κρήτης, μου έδωσε, σίγουρα, μεγάλη χαρά και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου.  

Όμως, πραγματική συγκίνηση μου πρόσφερε η πρώτη μου έκθεση ζωγραφικής στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και η δεύτερη έκθεση ζωγραφικής στο Blue Palace Elounda, a Luxury Collection Resort, Crete στην Ελούντα της Κρήτης, όπου ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες της Μεσογείου ο Khaled All Bahar, τίμησε την δουλειά μου, προσθέτοντας στην συλλογή του 13 έργα μου.

Ένα από τα έργα μου που απέκτησε η ιδιωτική συλλογή Khaled All  Bahar

Επίσης, θεωρώ μεγάλη τιμή την υποδοχή και τα επαινετικά σχόλια από διακεκριμένους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, ο ιστορικός τέχνης Καζαμιάκης Κώστας, ο εκπαιδευτής της μεθόδου SILVA Παναγιώτης Μεταξάτος και πολλοί άλλοι.


«Ανδρομάχη και Μικρός Μολοσσός»
– Αρχείον Πολιτισμού

Ευχαριστώ εγκάρδια τον καταξιωμένο Συγγραφέα, Ποιητή, Δημοσιογράφο, κύριο Γιώργο Λεκάκη και το Αρχείον Πολιτισμού, για την δημοσίευση του έργου.

Το έργο συνοδεύει το άρθρο του κυρίου Ν. Κακαϊδή, «Νεοπτόλεμος ή Πύρρος, ο μυθικός γενάρχης των Ηπειρωτών».

www.arxeion-politismou.gr

Η συμμετοχή μου στην έκθεση ζωγραφικής στην Μπολόνια της Ιταλίας, για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκοπούλου, όπου οι πινακές μου διακρίθηκαν από τον ιταλικό τύπο ως τα “Καλύτερα αντίγραφα έργων του Δ. Θεοτοκόπουλου“.

• Ποια είναι η αγαπημένη σας έκφραση;
Να ζεις, να αγαπάς, να συγχωρείς και να μαθαίνεις!

• Ποια είναι η αγαπημένη σας συνήθεια;
Έχω αρκετές συνήθειες, μερικές από τις πιο αγαπημένες είναι να ακούω μουσική, να γυμνάζομαι, να διαβάζω, να μαγειρεύω και να φιλοσοφώ γενικά τα πράγματα, όσο μου επιτρέπει ο νους μου και η εμπειρία μου, μέσα από τις καταστάσεις της ζωής μου!

• Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;
Να γίνομαι ολοένα και καλύτερος άνθρωπος, να δώσω μέσα από τα έργα μου ότι καλύτερο στον κόσμο, που θέλω να πιστεύω ότι θα αφυπνιστεί, θα λυτρωθεί και θα ελευθερωθεί από τα δεινά που του επιβάλουν!

• Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε στη ζωή σας και δεν ευνόησαν οι συνθήκες ή το έχετε θέσει ως μελλοντικό στόχο;
Να δώσω μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής μου τους Συμβολισμούς της Οδύσσειας, όπως δεν έχουν ξανά ζωγραφιστεί μέχρι σήμερα από κανέναν ζωγράφο. Ένα έργο που θα ήθελα να είναι ερέθισμα για τις γενιές, που θέλω να πιστεύω πως θα ακολουθήσουν αν το ανθρώπινο είδος επιβιώσει.

• Έχετε κάποια συμβουλή για τις νεότερες γενιές;
Να ερευνούν, να ακούνε, να προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα σφαιρικά και να αποκτούν δικιά τους προσωπική γνώμη!

• Έχετε κάποιες αναμνήσεις από το χωριό που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;
Έχω πολλές κάποιες τις προανάφερα ήδη, συμπληρώνω μερικές ακόμη.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή και μαζεύαμε τα καλαμπόκια, οι χωριανοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και βοηθούσαν ο έναν τον άλλο, περνώντας τις βραδιές τους με γέλια, ανέκδοτα και όμορφες ιστορίες. Αυτό μου άρεσε πολύ! 
Επίσης, θυμάμαι κάποιες απόκριες να γλεντάνε, με ενδυμασίες φανταστικές, που θα τις ζήλευαν σήμερα οι νέοι!

Κι ακόμη, την εκδήλωση στο Δεσποτικό όταν μας επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο προς τιμήν του Ιωάννη Δομπόλη.
Έχω και άσχημες αναμνήσεις, αλλά θέλω να θυμάμαι μόνο τις καλές!

• Αγαπάτε κάποιο τοπικό μας έδεσμα ή συνήθεια;
Πολλά, αλλά ξεχωρίζω την σπανακόπιτα!

• Γνωρίζετε το έργο της Αδελφότητας; Ποιες εκδηλώσεις της θεωρείτε σημαντικές;
Θεωρώ πως ναι, γίνονται πολλά σημαντικά πράγματα και προσπάθειες από την Αδελφότητα Δεσποτικού. Η πρόεδρος, η Ντίνα Κακαϊδή, το ΔΣ αλλά και μέλη της έχουν δώσει πολύ ψυχή για να κάνουν το χωριό μας καλύτερο και να αναδείξουν την ιστορία του. Επίσης οργανώνουν και πολλές εκδηλώσεις για τους συγχωριανούς μας -και στο χωριό και στην Αθήνα- με σκοπό την ανάπτυξη των μεταξύ μας δεσμών, κάτι που θεωρώ σημαντικό, το να γνωριζόμαστε τουλάχιστον μεταξύ μας.

• Έχετε κάποια πρόταση που θα ενίσχυε το έργο της;
Είμαι υπέρ καλυμμένη από τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται! Μακάρι να μπορούσαμε να συμμετέχουμε περισσότερο και περισσότεροι.

• Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους συγχωριανούς μας και στα μέλη της Αδελφότητας;
Ναι, να έχουμε ενότητα, ομοψυχία, κατανόηση, συγχώρηση και αγάπη!